Velká aktuálka

20.06.2020 15:44

 

Náročný Vrh U je na světě! 15.6.2020

 

Rodiče -  Chaimé Charmayne of Elven Star + Onyx Gold Madeira

 

Začalo to už v noci, kdy  si Chaimé hledala místo pro své potomky...ve 4 hodiny ráno začalo intenzivní tlačení. Někdy se stane pokud feny žerou v den porodu nebo večer před, že se pozvrací což byl i náš případ..

V 5,50 hod se narodil první merle pejsek a vážil 180 g. Za 40 minut tedy v 6,30 hod. se vydal na svět druhý pejsek. Zde to však bylo velmi těžké, protože šla nejdříve jen hlavička bez obalu která uvízla v porodních cestách v krčku. Chaiminka i přestala tlačit...

Zůstali jsme klidní a čekali na další stah abychom mohli pomalu stahovat krček od hlavy štěňátka a přitom se vůbec nedotýkat krku a netahat za hlavu abychom ho neuškrtili a nebo hlavu nevyvrátili a nezlomili vaz. Musím říct, že jsme se tu pěkně zapotili a děkujeme tam nahoru za všechny zkušenosti co jsme za ta léta nabyli. Tohle by jinak začátečník řešil okamžitým odjezdem na veterinu. Chaimé jsme museli opravdu intenzivně chválit za každý stah, po pár vteřinách se nám štěně podařilo vytáhnout. Bylo bez obalu a obrovské vážilo 234g! Nemohla by ho sama vytlačit ani náhodou, je to králičí fenka. Pak byl dlouho klid.. Šla jsem tedy vyvenčit ostatní smečku a teprve v 8,50 hod se narodila merle fenka a vážila 204g. Po prvé za dobu co chováme si ji porodil můj muž, šla hladce a v obalu. Smál se a volal na mě " Máme holčičku a tygrovanou"! Ten jeho výraz si budu hodně dlouho pamatovat. :-) :-) :-)

Poslední štěňátko se narodilo až v 10 hod. a napůl uvízlo též v porodních cestách a na zahradě, opět s mým mužíčkem který ale šel s Chaimé ven aby se i ona vyvenčila. Volal na mě " Hani potřebuju pomoct"!

Štěně uvízlo v porodních cestách , ale tentokrát šlo zadníma nohama a bez obalu! Zůstalo na půl v cestě, takže jsem při dalším stahu pomalu štěně krouceným pohybem vytahovala, šlo to špatně protože štěně bylo velmi kluzké a opět velmi velké! Je to fenečka hnědo pálená a vážila 232g!

Tenhle porod byl jeden z nejnáročnějších co jsme tu kdy měli. Normálně se zde vůbec o porodech nevyjadřuji ale tohle si myslím že stojí za zveřejnění. Chaimé i štěníci jsou v pořádku, zvuční, žraví a zdraví.

Tuto aktuálku píšu až když je štěňátkům 6 dní  a fotili jsme 5 den jejich života.

Tento vrh má již svou stránku - Odchovy - Vrh U...

 

I. První pejsek hnědý s pálením merle

II. druhý pejsek hnědý s pálením

III. štěně, první fenka hnědá s pálením merle

IV. druhá fenka hnědá s pálením

 

Vrh V 18.6.2020

Rodiče - Princess Perla Alfa Samuel ě Helevorn Hyarmentir of Elven Star

 

Už je to tu!

Naše Perinka se chystá porodit svoje první štěňátka. Nenastává však chování které jsme čekali. Perinka neběhá a nehledá si místo kam by svoje miminka dala, ale rovnou se schovala pod naše kanape. Několikrát jsem ji vyndala a pak usoudila, že by chtěla být někde v bezpečí a tak jsem ji dala do její ohrádky a porodního pelíšku. Napadlo mně ještě, dát jí malou boudičku kde by bylo teplo a šero nebo tma, protože tohle všechno bylo pod tou válendou. Dostala co chtěla a skoro celý den jsme ji neviděli...tedy kontrolovali jsme ji a museli jí i vynést na venčení.

Ve večerních hodinách se nám to už nezdálo a tak jsme úkryt schovali. Chvilku pozorování a bylo jasno! Budeme rodit!

Peri si lehla do pelíšku a bez jediného hlasu začala tlačit.

První štěně fenka, přišla na svět v 22,42 hod. a vážila 244g ! Musím říct, že tady jsme museli pomáhat, aby štěně vyšlo bez úhony a nezůstalo v porodních cestách...

Druhé štěňátko fenka, se narodila v 23,25 hod. a vážila 214g. Má krémovou stužku.

Třetí a poslední fenečka se narodila ve 23,40 a vážila 193g. Má růžovou stužku.

Všichni 4 jsou v pořádku a my jsme šťastní jako blechy, poněvadž aby prvnička sfoukla takto rychle a úplně v klidu porodit je sen každého chovatele! Za jednu hodinu, bez komplikací!!!

Tento vrh má již svou stránku v Odchovy - Vrh V...

 

 

První fenka

Druhá fenka béžová

Třetí fenka růžová

 



 

—————

Zpět